Ademwijs in de Kinderopvang

Ademwijs in de Kinderopvang

Vaak stel ik de vraag aan deelnemers van mijn ademworkshops: wat is het meest wezenlijke wat we kunnen doen om in leven te blijven?

Ik krijg dan vaak als eerste te horen dat we moeten zorgen voor genoeg voedsel en water. Niet zo’n hele gekke gedachte. En toch is het opmerkelijk dat er niet gelijk aan zuurstof wordt gedacht.

Na 4 minuten al begint namelijk het bewustzijn te verdwijnen terwijl we zonder water 3 dagen kunnen en zonder eten zo’n 40 dagen! Dus waarom is ademhalen dan zo’n ondergeschoven kind? We leren onze kinderen van jongs af aan hoe ze moeten lopen, eten, spelen, plassen op het potje en ga zo maar door. Maar als we kijken naar het wezenlijke belang van onze adem dan is het op zijn zachtst gezegd verwonderlijk dat we daar niet veel meer aandacht aan besteden in onze opvoeding.

Dus hoe doe jij dat als pedagogische medewerker? Hoe ga jij om met de ademhaling van jezelf en de kinderen die je onder je hoede hebt? Wat doe je als ze zo verdrietig of boos zijn dat ze letterlijk soms buiten adem lijken te raken? Natuurlijk zijn er troostende woorden en gebaren en zal je het kind ook even vasthouden maar wist je dat je door een hele simpele ademoefening te doen gelijk ook het lichaam kan laten ontspannen?

De volgende ademoefening kan je inzetten als een kind bijvoorbeeld erg geschrokken of bang is:

De sissende slang-oefening – je gaat samen met het kind de uitademing een klein beetje verlengen door een sissende S te laten ontsnappen uit je mond. Herhaal dit net zolang tot je merkt dat er meer ontspanning komt in het lichaam en uiteindelijk ook in het hoofd. En daarmee heb je gelijk het kind een prachtig instrument gegeven om zelf ook te doen als het weer een keer bang is of geschrokken!

Met andere woorden: als we de kinderen echt goed willen voorbereiden op de vaak stressvolle maatschappij dan zullen we ze op z’n minst goed moeten leren ademen! En waar kan dat beter dan op scholen en de Kinderopvang? Precies.

Jong geleerd is en blijft oud gedaan!

Wil jij ook leren hoe je jouw eigen ademsysteem en dat van de kinderen bewust kan reguleren? Kijk dan op; https://www.confriends.nl/training/kinderopvang/training-spelenderwijs-bewegen/workshop-ademwijs-in-de-kinderopvang/ of neem contact met ons op https://www.confriends.nl/contact/

Lilian Korzilius
Stoombootweg 41
1035 TT Amsterdam

06-13041240

hallo@lilianunlimited.nl